2024. 10. 04

Labirintus Udvar 2024

2024-ben is, július 16 és 21-e között részt vettünk a Gombaszögi Nyári Táborban, hogy lehetőséget kínáljunk mindazoknak, akik a nyüzsgő fesztiválhangulat mellett valami másra is vágynak. Lehetőséget kínáljunk azoknak, akik szeretnének befelé fordulni egy kicsit és elmélyülni.

A 0. napon megépítettük a labirintusunkat. Fantasztikus közös élmény volt ez a festői szépségű völgyben. A délután korai óráiban egyeztettük a Labirintus Udvaros csapattal a haditerveinket, majd Halász Péter vezetésével első körben mi, a szervezőcsapat jártuk be a labirintusunkat, amolyan rituális felavatásként. Ez csodálatos élmény volt, közelebb kerültünk egymáshoz, a természethez és magunkhoz is. A megnyitó után már indult is a teaház, ahol meleg italok mellett hűsítő limonádét is fogyaszthattak az arra vágyók. Még ezen a napon este megindította a VándorLáss csapata a programsorozatot: hallhattuk Kovács Kovi Zoltán és három fiának beszámolóját a Via Ferratakról, máris kedvünk lett nekifutni a legnagyobb hegycsúcsoknak, de azért megtanultuk azt is, hogy az ilyen vállalkozásokkal, csak óvatosan!

Az első teljes napunkat, tehát a szerdait a FIRESZ (Fiatal Reformátusok Szövetsége) indította egy reggeli áhítattal, lehetőség nyílt tehát mindenki számára, hogy Isten közelségében kezdje meg a reggelt. A teaház, mint minden nap, most is egész nap futott. Bárki, aki szükségét érezte, előzetes regisztráció után csatlakozhatott Gál Erikhez, hogy egyéni coachingon vegyen részt. Ez szintén minden napos lehetőségnek számított. A délelőtt folyamán Halász Péter vezetésével megkezdődtek a labirintusjárások is. Közben megvitattuk, hogy vajon a D&D (Dungeons and Dragons) a társasjátékok királya, vagy sem. Mindezt egy beszélgetés keretein belül oldottuk, ahol egy tapasztalt (Oriskó Norbert) és egy relatíve kezdő (Kovács Barnabás) játékmesterrel beszélgetett Kovács Kovi Zoltán. A héten állandó előadássorozatunk, az On/Off is megindult, az első alkalmon Csomós József adott elő a függőségekről és a szexuális sérülésekről. Ezzel párhuzamosan már el is indult az első előadás a LelkiErőd csapatától, amit Nagy Annamária tartott Ki a franc megy pszichológushoz és ki a franc megy pszichológusnak? címmel. A LelkiErőddel is folytattuk, ezúttal Asiama Evelyn tolmácsolásában, aki idén Kajasztorikat hozott. Szőcs Dávid Függőség vs. Szabadság előadása követte, majd a napot egy izgalmas beszélgetéssel zártuk, amelyen Budai Attila Etil jóvoltából betekintést nyerhettünk Mongólia páratlan, de oly távoli világába és mindennapjaiba.

Csütörtökön is Lelki Fröccsel, azaz áhítattal kezdtünk, majd folytak az állandóak: teaház, labirintusjárás és egyéni coaching. Még délelőtt egy workshoppal megindultunk, a GRUND csapatától Tegdes Egyházi Dóra foglalkozott a megjelentekkel A három nyúl és a féknyúz címen, ahol amellett, hogy a téves információk terjesztésének veszélyeiről tanultunk, felcsaptunk egy képzelt újság szerkesztőségének is. A csütörtöki On/Off-on Nagy Zsolt adott elő, méghozzá a szerfüggőség, internet- és digitális függőség témájában, de en bloc is sokat mesélt a függőségekről, ki is derült, hogy mindannyian függők vagyunk. A következő workshopon Varga Zsuzsanna és Hushegyi János át is mozgatott bennünket, hiszen a tánc nyelvén keresztül adták át a témájukat, ami a Lépésről kapcsolatba: Az argentin tangó és a kapcsolódás művészete címet viselte. Később Balla Gergő, a Platon Karataev frontembere engedett nekünk betekintést a lelki világába és az elveibe egy nagyon mély és intellektuális beszélgetés folyamán. A napot Kovács Kovi Zoltán zárta, méghozzá egy olyan előadással, amiről senki sem szeretett volna lemaradni: FOMO – a (szinte) korlátlan lehetőségekről és arról a nagyon is valós félelemről, hogy valamiről biztosan lemaradunk, valamit tutira kihagyunk az életünkben. Ezt szerencsére nem hagytuk ki, erről nem maradtunk le.

Pénteken már éreztük a csapaton belül, hogy félidőnél járunk, de még rengeteg energiánk maradt. Az energiánkhoz csak hozzáadott a reggeli áhítat, meg a labirintusjárás is. Közben ment az egyéni coaching Gál Erikkel és a teaház is kiszolgálta a szomjazókat. Izgalmak következtek, hiszen Oriskó Norbert vezetésével kipróbálhatták a D&D-t azok, akik korábban feliratkoztak rá. Jó kis társaság jött össze és a nézők számára is egy fordulatos játékot mutattak be. A játék után Kovács Kovi Zoltán beszélt a zenről, az A zen nem mindenre ad választ, de segít abban, hogy eltűnjenek a kérdések névre keresztelt előadásában. Vele párhuzamosan ment a napi On/Off, Ferenczi Borbála egy nagyon fontos témáról beszélt, a társfüggőségről és a diszfunkcionális családi háttérről. Azok számára, akik korábban bejelentkeztek, Iván Zlatarits Anett tartott erdőfürdőt, méghozzá csoportosan. A nagy sikerű Szólj be a papnak! idén is létre lett hívva a FIRESZ szervezésében, provokatív és kevésbé provokatív kérdéseket tehettek fel az arra vágyók a lelki vezetőinknek. Délután még Récsei Noémi egyik beszélgetőestje is megvalósult, ahol az online térben való megnyilvánulásainkról és azok következményeiről volt szó Kanapéforradalom címen. Meglehetősen mély és hiánypótló beszélgetés volt ez.  A pénteki napot a mentálhigiénés szakemberek rocksztárja, Pál Feri előadásával zártuk. Humorával és jelenlétével valóságos embertömegeket vonzott a Labirintus Udvarba, a témája a FORDULAT: A változás kulcsa volt, meglehetősen sokat tanultunk és egy fentebb emberi lényként távoztunk erről a jó hangulatú előadásról.

A szombati nap Iván Zlatarits Anett vezetésével ismét Erdőfürdővel kezdődött, majd jött a Lelki Fröccs. Egész nap lehetett frissítőzni a teaházban, valamint Gál Eriknél is volt még lehetőség egyéni coachingra. A vezetett labirintusjárás mellett a szombati napon megismétlődött Varga Zsuzsanna és Hushegyi János tangós workshopja, ahol ismét lehetett kapcsolódni egymáshoz. A délutánt a MINDFULNESS workshopjával kezdtük, Mellár Mezei Anita Mi jár a fejedben? Tudatosan egy kaotikus világban foglalkozása sokat segíthet az életünk ráncbaszedésében. A hét utolsó On/Off-jára is sor került, ezúttal Vámos Béla a viselkedéses függőségekről beszélt egy igen tanulságos előadás keretein belül. Récsei Noémi második beszélgetése is végbement, nem kevésbé hiánypótló témában, melynek a címe (Még) nem szültem. Na és?!, itt szó volt a társadalmi nyomásról, ami a nőkre nehezedik a gyermekvállalás miatt. A péntek utolsó programja egy örömünnep volt, BEST OF TANDEM 15 címen, ahol a TANDEM képviselőivel kvízeztünk, utána tortát ettünk, felelevenítettünk jó néhány anekdotát az elmúlt tizenöt évből és élveztük, hogy együtt lehetünk. A Labirintus Udvar egyébként gyönyörűen fel lett díszítve, a TANDEM történetét képekben mesélte, idézte meg a dekoráció.

A vasárnapi napnak kicsit enerváltan, de lélekben feltöltődve, megannyi friss élménnyel álltunk neki. A teaház még vasárnap délelőtt is nyitva tartott. Közben közösen szétszedtük a labirintust, aztán szépen lassan könnyes búcsút vettünk egymástól, ugyanígy a völgytől is. Utoljára visszatekintve a kapuból hálás szívvel indultunk haza, remélve, hogy jövőre is újra együtt lehetünk Gombaszögön.